Kremrole

Jak píše Vladimír Třešňák: "Kremrole se nebránila, jenom odhodila ruce."


Těsto:
350g hladké mouky
250g másla - ani ne úplně z lednice, ani ne úplně povolené, tak něco mezi
1 žloutek
1 lžíce octa, může být i vinný nebo jablečný
100ml smetany ke šlehání - aspoň 31%

Náplň:
5 bílků
špetka soli
320g cukru krupice
+ jedno vejce na potření trubiček

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme máslo nakrájené na kostky a rukama ho zapracováváme do mouky. Potom přidáme žloutek, ocet a smetanu a vypracujeme vláčné, nelepivé a kompaktní těsto. To necháme v lednici alespoň hodinu, klidně i déle.

Předehřejeme si troubu na 180°C, posypeme vál, vyválíme z části těsta obdélník, který rozdělíme na zhruba 1-2cm proužky. Délka i tloušťka záleží na velikosti kovových trubiček. Těsto natočíme na kovové trubičky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme zhruba 15-20min, dokud nejsou trubičky zlaté. Stahujeme je ještě teplé, po vychladnutí by se lámaly.

Mezitím si uděláme bílkovou náplň. V míse šleháme bílky se špetkou soli a postupně přidáváme krupicový cukr. Jakmile jsou bílky skoro ušlehané, dáme mísu nad vodní lázeň a šleháme dál, dokud není sníh lesklý a pevný. Sníh odstavíme z lázně a necháme vychladnout. Potom jím plníme hotové trubičky, které ve finále ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Poprvé jsem trubičky udělala trochu silnější než bylo třeba, a také jsem je motala hustěji, než bylo třeba. Při motání tak doporučuju překrývat jeden proužek druhým jen lehce, aby se při pečení trubka nerozjela. Trubičky není nutné před motáním potírat máslem nebo olejem, jako je to skoro ve všech receptech. Těsto je samé máslo a jdou stáhnout krásně, pokud je nenecháte vychladnout. Někdo nepotírá vajíčkem až hotovou trubičku, ale jednotlivé proužky před namotání. Obě varianty jsou piplačka, tak si zvolte sami :-)

Komentáře