Jahodový flaugnarde

Původně jsem chtěla péct Clafoutis, což je francouzský dezert z regionu Limousin, do kterého patří velmi tmavé třešně. Ty ale zatím nemám, zato mám spoustu jahod - bude tedy jahodový clafoutis. Trochu jsem googlila a zjistila, že do clafoutis jedině třešně, žádné jahody! Mon Dieu! Ce n'est pas possible! Ale pokud máme jiné ovoce, můžeme si upéct flaugnarde, což je v podstatě to stejné, jen s vlastním názvem.


Náplň:
500g čerstvých jahod
2 lžíce krupicového cukru

Těsto:
100g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
3 žloutky
60g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 plnější lžička citronové pasty nebo nastrouhaná kůra z 1 citronu
160ml mléka
160ml smetany
70g rozpuštěného másla

Jahody nakrájíme na kousky, posypeme trochou cukru a necháme chvíli stát. Rozehřejeme si máslo, které budeme na konci přilévat do těsta. Trochu odebereme a vytřeme koláčovou formu, kterou vysypeme také cukrem (bílým nebo hnědým). Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt, citronovou pastu a chvíli šleháme. Poté postupně vmícháme mléko, dále pak po trochách smetanu a nakonec rozpuštěné máslo.
Jahodami poklademe dno koláčové formy, zalijeme směsí a pečeme 30-35min. v rozehřáté troubě na 180° - troubu během pečení neotevírat! Nebojte se, pokud bude těsto až po okraj formy, pouze se upeče, nahoru nepůjde.




Komentáře