Jahodový cheesecake s bílou čokoládou podle Waitrose

Měla jsem pastu z bílé čokolády, měla jsem jahody. Co z toho? Jeden z nejlepších dezertů, které jsem kdy dělala. Vlastně asi nejlepší. Nebo jeden ze dvou nejlepších. Kousek jsem i mrazila a i po dvou měsících v mrazáku to byl pořád on. Je to prostě držák :-)

Korpus:
175g sušenek (jaké máte rádi, jaké máte doma, jaké mají v akci?)
100g másla

Náplň:
400g čerstvých jahod
200g bílé čokolády (nebo 240g pasty z bílé čokolády z M&S)
400g čerstvého sýra (Philadelphia, Buko, Lučina, Cream Cheese z Lidlu)
25g cukru moučka
200ml smetany ke šlehání

Rozehřejeme máslo, rozmixujeme nebo "rozmlátíme" sušenky a smícháme dohromady. Tuto směs dáme do klasické dortové formy (průměr 26cm), natlačíme na dno i na boky a dáme do lednice odpočívat a chladit.
Jahody si omyjeme, odstopkujeme a více než polovinu z nich nakrájíme na půlky. Těmito půlkami, obrácenými řezem dolů, vyskládáme sušenkový základ a dáme zase zpět do lednice.
Rozlámeme bílou čokoládu do misky, kterou postavíme nad hrnec s horkou vodou, a necháme zahřát. Až bude čokoláda dostatečně teplá, ne však úplně horká a vařicí, vymícháme ji dohladka a necháme lehce zchladit. Poté do ní vmícháme 4 lžíce smetany, neušlehané. Nebo švindlujeme a dáme hotovou pastu, jako já, nemám totiž s rozehříváním bílé čokolády dobré zkušenosti.
V další míse vyšleháme mixérem sýr s cukrem a dvěma lžícemi vařicí vody. Poté k této směsi přidáme bílou čokoládu a opět mixujeme. Směs přesuneme do formy na jahody. Ušleháme zbytek smetany a šlehačkou pokryjeme směs ve formě. Na to přijdou zbylé jahody, nakrájené na plátky.
Cheesecake je dobré nechat ztuhnout alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Komentáře