Citronový koláč s meringuée

Tarte au citron meringuée, vizuálně hodně působivá francouzská záležitost, vypadá božsky. Který jejich dezert taky nevypadá, žeáno. Po vytažení z trouby jsem se nad ním pěknou dobu rozplývala. Oproti vzhledu je ale jeho chuť o třídu slabší. Ne že by nebyl dobrý, je dokonce moc dobrý. Sladkost sněhu v kontrastu s kyselostí funguje, těsto pâte sablée je dokonalé, ale přesto mě tam vzadu něco trochu rušilo.


Těsto:
1 žloutek
60g cukru
250g hladké mouky
špetka soli
125g vychlazeného másla na kostky
50ml ledové vody

Náplň:
200ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 žloutky
100g krupicového cukru
120ml citronové šťávy

Meringuée:
3 bílky
trocha cukru
špetka soli

Předehřejeme si troubu na 180°C. Prošleháme si žloutek s cukrem a lžící ledové vody a dáme stranou. Mouku se solí a vychlazeným máslem nejprve spojíme v drobenku a potom k ní přidáme směs žloutku s cukrem a také zbytek vody. Těsto dlaní roztíráme po pracovní pološe směrem od sebe, dokud se úplně nespojí a není hladké. Lehce ho poprášíme moukou a vyválíme z něj kulatou placku. Vymažeme si koláčovou formu, vložíme do ní těsto, propícháme vidličkou, aby měl kudy unikat vzduch, nahoru dáme pečící papír, něčím zatížíme, aby se těsto nenafouklo, a pečeme 10min. Potom odstraníme závaží a pečeme dalších 5min.
Zlehka si prošleháme smetanu s vejci, cukrem a citronovou šťávou a tuto směs nalijeme na předpečený základ. Pečeme dalších 40min na 140°C. Po 25minutách pečení (nebo až bude citronová náplň dostatečně ztuhlá) přidáme na koláč ušlehaný sníh ze tří zbylých bílků, cukru a špetky soli a necháme dopéct.

Komentáře