Čokoládový koláč s karamelem

Znáte to, jednou za čas vás tak dlouho honí čokoládová mlsná, až vás dožene. K tomu, upéct něco echt čokoládového, hutného. A když honí nejen vás, ale i vaši kolegyni, a vy si po práci v parku navzájem masochisticky básníte o všech možných čokoládových dezertech (takže je tu celkem jistota, že vaše dílo nesníte sami, chro chro), je úkol jasný.
S karamelem jsem v tomhle případě podváděla a dala jsem tam Salted Caramel Sauce od Marks&Spencer - stál 19Kč!, takže motivace dělat vlastní veškerá žádná. Kdo je poctivý, nechá roztavit 100g cukru do světlého karamelu, vlije 100ml horké smetany a vymíchá dohladka.



Těsto:
1 žloutek
70g cukru
250g hladké mouky
špetka soli
125g studeného másla na kostky
50ml ledové vody

Čokoládová náplň:
2 vejce
100ml plnotučného mléka
200ml smetany
200g hořké čokolády

Předehřejeme si troubu na 180°C a jdeme na těsto. Prošleháme žloutek s cukrem a lžící studené vody. Na vál si připravíme mouku se solí, přidáme na kostky pokrájené máslo a vytvoříme drobenku. Přidáme k tomu prošlehanou směs žloutku s cukrem, zbytek vody a rychle zpracujeme těsto. Dlaní jej roztíráme směrem od sebe, dokud nebude hladké, ale ne nijak dlouho! Lehce pomoučené těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu, kterou buď vymažeme, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto propícháme vidličkou a něčím zatížíme (např. fazolemi, položenými na pečící papír, já zatěžuji těžkou nerezovou dortovou formou). Pečeme 10min., pak sundáme těžítko a pečeme dalších 5min. 
Zatímco se těsto peče, připravíme si čokoládový krém. Vajíčka prošleháme s mlékem a odložíme. V rendlíku přivedeme k varu smetanu, sundáme z ohně a přisypeme k ní čokoládou nalámanou na kousky. Vymícháme dohladka a do úplného rozpuštění čokolády. Necháme trochu zchladnout a přidáme směs z mléka a vajec. Na korpus natřeme karamel a na ten nalijeme čokoládový krém. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20-30min., aby byl povrch koláče zpevněný, zároveň se může ve středu ještě trochu vlnit. Mně totiž po půl hodině pečení povrch mírně popraskal.
Co se týče čokolády, dala jsem dvě 70%, protože když už, tak už. Kdo není fanouškem hořké vysokoprocentní čokoládové chuti (nechápu), dá samozřejmě méně.
Z těsta jsem nadšená, používám ho od té doby jako univerzální koláčové těsto, samozřejmě pokud peču něco, kam se hodí. Dělám z něj i quiche, jen vynechám cukr.

Komentáře