Rybízový koláč s drobenkou

Rybíz. Sbírat na zahradě - ano. Obírat doma kuličku po kuličce z každé stopky zvlášť - ne. Jíst - ano. V koláči - velké ano. Recept je na větší dortovou formu, já jsem použila 8 větších tartaletkových formiček. Na nižší klasickou koláčovou formu by myslím v pohodě stačila poloviční dávka, ale to jsem nikdy nezkoušela, protože ho vždycky musím udělat HODNĚ.

Těsto:
500g mouky - obvykle míchám hrubou s polohrubou, ale někdy dávám jeden druh, nemá to moc vliv
200g másla
150g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
nastrouhaná citronová kůra (dávám místo toho větší lžičku lemon curd)
2 vajíčka

Náplň:
rybíz nebo jiné ovoce - švestky, špendlíky, ryngle... - množství podle chuti
třtinový cukr
skořice
šťáva z citronu
50 g rozpuštěného másla

Předehřejeme si troubu na 180-200°C, vymažeme a vysypeme formu.
Ze všech ingrediencí na těsto, kromě vajec, vytvoříme drobenku. Lepí se a má tendenci jít do těsta, ale tak to má být, kompaktní těsto z toho neděláme. Potom přidáme vajíčka a znovu vypracujeme do drobenky. Větší polovinou vyplníme vymazanou a vysypanou formu. Na těsto položíme ovoce. Potom smícháme dohromady třtinový cukr, citronovou šťávu a lžičku skořice a pokapeme touto směsí ovoce. Přesné poměry či nepoměry neznám, dělám od oka a nemám ráda přeslazené věci. Nahoru rozdrobíme zbytek těsta, pokapeme rozpuštěným máslem (také není nutné) a pečeme zhruba 30-35min.

Komentáře