Mrkvový dort

Já to říkám pořád, že dřív se sakra dobře vědělo, co je dobré a co není. Podle mých informací si carrot cake začali Britové péct už ve středověku, když měli chuť na něco sladkého, přičemž si nemohli zaskočit do obchodu pro tyčinku... Já tenhle zázrak sice tak dlouho nepeču, protože jsem ho díky svým předsudkům - že slova dort a mrkev spolu přece vůbec neladí - poprvé ochutnala teprve před pár lety v Anglii, ale teď si troufám říct, že jsem svůj recept dovedla téměř k dokonalosti.


 Těsto:
4 vejce
1 a 1/4 hrnku oleje
1 hrnek hnědého cukru
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky kypřící sody
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Poleva/krém:
250g cream cheese (Philadelphia, Lučina)
100g mascarpone
1 hrnek moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
1 lžička citrónové pasty
2 lžíce másla

Nejprve vyšleháme vejce s cukrem. Potom přidáme suché přísady a pomalu přidáváme olej. Nakonec vmícháme (mixér už není nutný) mrkev a ořechy. Směj nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy.
Pečeme cca 1hodinu až 1,5 hodiny na 170-180°C (záleží na troubě, kontrolujeme špejlí). Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme, a celý dort potřeme zbylou polevou.
Při zvedání první poloviny dortu dávejte pozor, aby se nepřelomil, je hodně mokrý a těžký. Recept na krém je orientační, obvykle se uvádí jen cream cheese, cukr a máslo.
Stejný recept můžete použít i na muffiny, které pak pomocí cukrářského sáčku krémem ozdobíte.

Komentáře