Vichyssoise

Netuším, jestli by se tahle polévka zamlouvala Francouzům, protože jsem ji tam nikdy neochutnala, ale mně chutná moc a patří k mým polévkovým favoritům. Pro sebe si tu píšu poloviční dávku, která mi vyšla na čtyři menší porce. Co dělám proti původnímu receptu z Apetitu je, že do ní dávám celý pórek, nejen bílou část, takže je polévka spíš zelená, než bílá. Plýtvat se nemá. A mnohem méně smetany. A taky ji nejím studenou, jak se prý původně má :-)


Ingredience:
1 lžíce másla
1 velký! pórek
1/2 menší cibule, nakrájené nadrobno
2 střední brambory
600-700ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
zhruba půl sklenky smetany ke šlehání

Na másle pozvolna opečeme cibuli společně s pórkem dosklovita, trvá to zhruba pět minut. Dáváme pozor, aby se nám to nezabarvilo dohněda. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pod pokličkou necháme na už mírnějším stupni bublat zhruba 25minut doměkka. Potom polévku rozmixujeme (estéti propasírují), přidáme smetanu, ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme, dopepříme.

 

Komentáře